FB
Print

Starší než rok

TANEC PRAHA ve Čkyni

TANEC PRAHA ve Čkyni. V sobotu 15.6. od 14:30 hod. hlasově-pohybový workshop v synagoze, od 19 hod. Eymen - úhel pohledu. "Zvědavost je šance na zážitek".

 

 

Eymen - Úhel pohledu / Point of View
Lenka Kniha Bartůňková (CZ), Ridina Ahmedová (CZ) & Ghana Dance Ensemble (GH)

Ve spolupráci mezinárodního festivalu TANEC PRAHA, Ghana Dance Ensemble a Velvyslanectví ČR v Akkře

Umělci z Ghany a České republiky mají jedinečnou schopnost přinášet společnosti nové impulzy, propojovat jak generace, tak zcela odlišné kultury různých světadílů. Tradice západní Afriky skrývají příběhy a rituály předávané z generace na generaci. Co je smrt? Skutečnost? Nebo úhel pohledu? Kolik takových úhlů je? Tolik, kolik lidí? Tolik, kolik kultur? Všichni procházíme stejným obloukem od zrození k zániku, každý máme své příběhy, obavy a radosti spojené s představou, co nás na konci čeká.

Workshop

Lenka Kniha Bartůňková & Ridina Ahmedová (CZ)Ruhia Sadik & Clifford Selorm Ametefe (GH): hlasově-pohybový workshop zakončený africkými tanci ghanské oblasti

Účastník zažije propojování hlasu a pohybu formou hravých cvičení, která zvládne každý. Cílem je objevovat své vlastní a jedinečné vyjádření. Dílna je otevřená všem, na zkušenostech nezáleží, důležitá jen chuť objevovat a hrát si.

Realizační tým:

Koncept, účinkují: Lenka Kniha Bartůňková, Ridina Ahmedová, Ruhia Sadik, Clifford Selor Ametefe

Choreografie: Lenka Kniha Bartůňková ve spolupráci s tanečníky

Hudba: Ridina Ahmedová

Zvuk: t.b.c.

Základem tvůrčího týmu, jsou Lenka Kniha Bartůňková, vůdčí choreografická osobnost české scény (http://www.bartunkova.com) v úzké spolupráci s Ridinou Ahmedovou, zpěvačkou (https://www.ridina.cz/), a dva umělci z Ghany (tanečníci s hudebním i pedagogickým backgroundem) Ruhia Sadik a Clifford Selor Ametefe. Oba ghanští tanečníci již spolupracovali s festivalem TANEC PRAHA v roce 2017 na projektu „Ghana zrána“.

Lenka Kniha B. je tanečnice, choreografka a lektorka. Absolvovala Duncan Centre v Praze a Folkwang Hochschule v Essenu. Umělecky působila mj v Kazachstánu, USA, Jordánsku, Egyptě, Zimbabwe, Ghaně a Španělsku, Francii, Italie, Německo, UK. Držitelka ceny Sazky za objev v tanci (2008) a ceny Jarmily Jeřábkové (2005). V roce 2010 reprezentovala ČR na mezinárodní výstavě Expo v Šanghaji.

Ridina Ahmedová je hudebnice, skladatelka a lektorka. Řadu let se věnovala jazzu, poté byla součástí různých hudebních projektů, mj Floex, spolupracovala s řadou hudebníků (Vladimír 518, Monika Načeva ad). Jako host si zazpívala s Bobby McFerrinem na jeho pražském koncertě. Je držitelkou ceny Next wave jako objev roku a za CD HLASkontraBAS byla společně s Petrem Tichým v roce 2016 nominovaná na cenu Anděl.